AJANKOHTAISTA


 

Tiedote 14.2.2018

Suomen Kulttuurirahasto myönsi Lauluakatemialle 10 000 euron avustuksen toimintakaudelle 2018-2019

 

Kuvassa koolla siuntio laulaa ry:n lauluakatemian hallitusta. vasemmalta oikealle: perustajajäsenet muusikko, pianisti pami karvonen ja oopperalaulaja johanna rusanen-kartano; toimittaja  kauko ollila (pj.), viestinnän asiantuntija nina alivirta (vpj.), susanna petrell-lehtonen (sihteeri). kuvasta puuttuvat taiteellinen johtaja, oopperalaulaja juha uusitalo ja hallituksen jäsen minna blom. kuva: kauko ollila.

Kuvassa koolla siuntio laulaa ry:n lauluakatemian hallitusta. vasemmalta oikealle: perustajajäsenet muusikko, pianisti pami karvonen ja oopperalaulaja johanna rusanen-kartano; toimittaja  kauko ollila (pj.), viestinnän asiantuntija nina alivirta (vpj.), susanna petrell-lehtonen (sihteeri). kuvasta puuttuvat taiteellinen johtaja, oopperalaulaja juha uusitalo ja hallituksen jäsen minna blom. kuva: kauko ollila.


Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Lauluakatemialle (Siuntio Laulaa Ry.) 10 000 euron avustuksen toimintakaudelle 2018-2019. Avustus myönnettiin hakemuksessa määritellyn toimintasuunnitelman tavoitteiden edistämiseen.

Siuntio Laulaa ry:n Lauluakatemia ylläpitää ja kehittää klassista lauluharrastusta sekä edistää laulumusiikkitoiminnan kehitystä Suomessa yhdessä kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.

Lauluakatemian keskeisimpänä tavoitteena on toimia ammattiin valmistuvien laulajien ympärivuotisena valmennusorganisaationa ja tukiyhteisönä. Tässä roolissaan se täyttää musiikkikoulutuksen opintoketjun lopun puutteen: mikään toimija ei tämän hetken Suomessa valmenna juuri valmistunutta laulajaa niihin haasteisiin, joita hän kohtaa hakiessaan töitä Suomen musiikkielämässä tai eurooppalaisilta oopperalavoilta.

Lauluakatemian toiminta sen päätavoitteiden saavuttamiseksi jakautuu neljään eri kategoriaan:

1. Laulumusiikin kesäpäivät Siuntiossa

2. Laulun ympärivuotiset mestarikurssit

3. Erkki Melartinin laajan laulumusiikkituotannon nostaminen yleiseen tietoisuuteen (pääasiassa vuosille 2019-2021 ajoittuva suurhanke)

4. Monimuotoinen konserttitoiminta

Laulumusiikin kesäpäivät

Lauluakatemia järjestää 6.-10.6.2018 viisipäiväiset laulumusiikin kesäpäivät Siuntion Kylpylässä, teemalla "Kisällien kesä 2018. Aiheena musiikki, instrumenttina laulu".

Kurssin opettajina ovat:

Juha Uusitalo, oopperalaulaja, diplomihuilisti, Lauluakatemian taiteellinen johtaja

Hannu Niemelä, laulutaiteen lehtori (SibA), oopperalaulaja

Cynthia Makris, oopperalaulaja, laulupedagogi

Robert Holl, kamarilaulaja (mestarikurssi lied-duoille)

Sekä:

Timo Ronkainen, Jouni Suuronen, molemmat suomalaisia käyrätorven huippusoittajia

Miikka Peltomaa, dosentti; nenä-, korva- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri (musiikkilääketiede)

Kesäpäiville valitut kurssilaiset voivat kompensoida osan kurssimaksusta käymällä esiintymässä vanhustenhoitolaitoksessa tai vanhainkodissa ennen kurssia tai sen jälkeen Lauluakatemian kanssa asiasta sopien. Lauluakatemian vanhustyön hanke on osa sen yhteiskunnallista työtä, millä etsitään uusia merkityksellisiä paikkoja laulutaiteelle tämän päivän Suomessa. Samalla madalletaan opiskelijoiden kynnystä osallistua laadukkaille kursseille.

Laulun ympärivuotiset mestarikurssit

Lauluakatemia järjestää yksinlaulun ammattilaisille ja harrastajille viikonloppukursseja säännöllisesti.

Seuraavat kurssit ovat:

Johanna Rusanen-Kartano: 9.-11.3.2018

Juha Uusitalo: 6.-8.4.2018

Johanna Rusanen-Kartano: 4.-6.5.2018

Osana lauluvalmennusta kurssilaisille tarjotaan myös ammatillisia valmiuksia ja uran rakentamista tukevaa viestintävalmennusta. Laulajien viestintäpajassa Johanna Rusanen-Kartanon toukokuun mestarikurssin yhteydessä esitellään keskeiset laulajien omaan verkko-, some- ja mediaviestintään liittyvät alueet siten, että laulajat voivat joko kehittää nykyistä viestintäänsä tai päästä siinä alkuun. Valmennus painottuu kotimaiseen viestintään, mutta antaa valmiuksia myös kansainväliseen viestintään. Valmennuksesta vastaa viestinnän asiantuntija Nina Alivirta.  

Erkki Melartin -suurhanke

Lauluakatemia on käynnistäjänä hankkeessa, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Erkki Melartinin laajaa laulu- ja pianomusiikkituotantoa lähivuosien aikana. Hankkeeseen liittyy Melartinin koko laulutuotannon (365 liediä) esittäminen kokonaisuudessaan kolmen vuoden aikana.

Projektissa ovat mukana myös mm. Nuorten Pianoakatemia, Mäntän Musiikkijuhlat ja Melartin-seura.

Konserttitoiminta ja hallinto

Lauluakatemia ylläpitää konserttitoimintaa niin kotipaikkakunnallaan kuin muualla maassa. Sen taiteellista ydinryhmää ovat oopperalaulajat Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo sekä muusikko, pianisti Pami Karvonen.

Siuntio Laulaa ry:n hallituksen puheenjohtaja on Kauko Ollila ja taiteellisena johtajana toimii oopperalaulaja Juha Uusitalo. Muut hallituksen jäsenet ovat perustajajäsenet Johanna Rusanen-Kartano ja Pami Karvonen sekä Minna Blom ja Nina Alivirta (vpj.).

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Kauko Ollila
Puh. +358 40 3424369
S-posti: kurssit@lauluakatemia.com

www.lauluakatemia.com


17311113_655282251338908_6074089583262834538_o.jpg

JOHANNA RUSANEN-KARTANON JA PAMI KARVOSEN MESTARIKURSSI

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano järjestää mestarikurssin laulajille yhdessä pianisti Pami Karvosen kanssa 9.-11.3.2018.

Kurssi paneutuu kokonaisvaltaisen, musiikkiin heittäytyvän laulajan löytämiseen. Laulajalle opetetaan vahvaa teknistä perustaa, joka on tulkinnallisen vapauden edellytys.

Lauantain 10.3. konsertissa Lepopirtillä kuullaan kurssin ohjelmistoa kurssilaisten esittämänä. Myös opettaja Johanna Rusanen-Kartano esiintyy konsertissa.

Kurssille valitaan kahdeksan oppilasta. Kuunteluoppilaaksi pääsee jokainen laulusta innostunut. Kuunteluoppilas maksaa kolmen päivän opetuksesta 120 euroa.

Kurssitiedot:

Aika: 9.-11.3.2018

Paikka: Cumulus Resort Siuntion Lepopirtti, Lepopirtintie 80, Siuntio.

Hinta: 355 euroa. Lasku lähetetään osallistumisvahvistuksen mukana.

Sisältää: henkilökohtaista opetusta 50 min/päivä. Kurssilaiset osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan toistensa tunneille. Opetus alkaa joka päivä klo 10.

Kurssilla on kahdeksan oppilaspaikkaa. On myös mahdollista jakaa tuntinsa toisen oppilaan kanssa.

Kurssilaiset esiintyvät lauantai-illan 10.3. konsertissa Lepopirtillä yhdessä Johanna Rusanen-Kartanon kanssa.

Kurssille hakeminen

Kurssille haetaan torstaihin 22.2.2018 mennessä osoitteeseen: kurssit@lauluakatemia.com, puh. 040 3424 369/Kauko Ollila. Vahvistukset kurssille pääsystä tulevat sähköpostitse perjantaihin 2.3. mennessä.

Niiltä oppilailta, joiden kanssa Johanna ei ole aiemmin työskennellyt, edellytetään nauhoitetta tai muuta ääninäytettä. Sen toimittamisesta tulee ohje kurssille valinnan varmistuttua.

Kurssille valittujen tulee toimittaa kurssiohjelmistonsa paperinuotit pianisti Pami Karvoselle heti osallistumisen varmistuttua, osoitteeseen Pami Karvonen, Förbyntie 33, 08100 Lohja.

Lauluakatemia järjestää tarvittaessa myös kuljetuksen Lohjan linja- autoaseman ja kurssipaikan välillä (n. 15 km). Detaljit tähän niinikään kurssivahvistuksen yhteydessä.

Lauluakatemian jäsen voi tulla kurssin passiivioppilaaksi yhden päivän ajan ilmaiseksi. Muuten passiivioppilaan hinta on 40 euroa/päivä.

Majoitusmahdollisuuksia Siuntiossa ja Lohjalla:
Störsby Bed and Breakfast, Cumulus Resort Siuntio, Hotelli Gasthaus, Lohja.

Tulevat akatemian kurssit

Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo järjestävät mestarikursseja lisäksi seuraavasti; merkitse kalenteriin:
Juha: 6.-8.4.2018
Johanna: 4.-6.5.2018, mukana myös laulajien viestintäpaja

Vuoden 2018 kesäkurssi

pidetään 6.-10.6.2018. Paikkana on kesältä 2017 tuttu kylpylähotelli Cumulus Resort Siuntio. Kurssin pääopettajina ovat Robert Holl, Cynthia Makris, Hannu Niemelä ja Juha Uusitalo.

Liityithän postituslistallemme osoitteessa kurssit@lauluakatemia.com!

Lisätietoja:

Kauko Ollila puheenjohtaja Lauluakatemia p. 040 3424369


Akustisen laulun ja klassisen laulumusiikin edistäjä Siuntion Lauluakatemia on nyt Lauluakatemia

Lauluakatemian logo: mari sarviaho.

Lauluakatemian logo: mari sarviaho.

Akustisen laulun ja klassisen laulumusiikin edistäjä Siuntion Lauluakatemia on nyt Lauluakatemia. Lauluakatemia ylläpitää ja kehittää akustista lauluharrastusta sekä edistää laulumusiikkitoiminnan kehitystä valtakunnallisesti ja ympärivuotisesti Suomessa. Lauluakatemia järjestää kursseja,  koulutustilaisuuksia ja konsertteja sekä  tekee yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten klassisen laulun toimijoiden kanssa.

Lauluakatemian kevään 2018 mestarikurssit ovat:

 • Johanna Rusanen-Kartano: 9.-11.3.2018
 • Juha Uusitalo: 6.-8.4.2018
 • Johanna Rusanen-Kartano: 4.-6.5.2018

Osana lauluvalmennusta kurssilaisille tarjotaan myös ammatillisia valmiuksia ja uran rakentamista tukevaa viestintävalmennusta. Laulajien viestintäpajassa Johanna Rusanen-Kartanon toukokuun mestarikurssin yhteydessä esitellään keskeiset laulajien omaan verkko-, some- ja mediaviestintään liittyvät alueet siten, että laulajat voivat joko kehittää nykyistä viestintäänsä tai päästä siinä alkuun. Valmennus painottuu kotimaiseen viestintään, mutta antaa valmiuksia myös kansainväliseen viestintään. Valmennuksesta vastaa viestinnän asiantuntija Nina Alivirta.  

Vuoden 2018 kesäkurssi pidetään 6.-10.6.2018. Paikka ja muut tarkemmat tiedot julkistetaan tällä sivulla sekä Lauluakatemian Facebook-sivulla kuluvan kevään aikana.

Lisätietoja:

www.lauluakatemia.com
Puheenjohtaja Kauko Ollila
Puh. +358 40 3424369
S-posti: kurssit@lauluakatemia.com


Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartanon ja pianisti Pami Karvosen mestarikurssi maaliskuussa
 

johanna rusanen-kartano.

johanna rusanen-kartano.


Juha Uusitalon helmikuun 2018 mestarikurssi onnellisesti ohi ja heti katseet kohti seuraavaa!

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano järjestää mestarikurssin laulajille yhdessä pianisti Pami Karvosen kanssa 9.-11.3.2018.

Kurssi paneutuu kokonaisvaltaisen, musiikkiin heittäytyvän laulajan löytämiseen. Laulajalle opetetaan vahvaa teknistä perustaa, joka on tulkinnallisen vapauden edellytys.

Lauantain 10.3. konsertissa Lepopirtillä kuullaan kurssin ohjelmistoa. Myös opettaja Johanna Rusanen-Kartano esiintyy konsertissa.

Kurssille valitaan kahdeksan oppilasta. Kuunteluoppilaaksi pääsee jokainen laulusta innostunut. Kuunteluoppilas maksaa kolmen päivän opetuksesta 120 euroa.

Merkitse jo päivämäärä ja perustiedot ylös:

- Kurssin hinta: 355 euroa, sisältäen opetusta 50 min/päivä/oppilas

- Paikka: Siuntion kylpylän Lepopirtti, os. Lepopirtintie 80, Siuntio

- Pianisti Pami Karvonen paikalla koko ajan

- Kurssilla mahdollisuus ruokailuun Siuntion kylpylässä

- Kyyditykset esim. Kirkkonummen juna-asemalta voidaan järjestää

- Iltakonsertti kurssilauantaina Lepopirtillä

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: kurssit@lauluakatemia.com

TULEVAT KURSSIT

Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo järjestävät mestarikursseja lisäksi seuraavasti; merkitse kalenteriin:

 • Juha Uusitalo: 6.-8.4.2018
 • Johanna Rusanen-Kartano: 4.-6.5.2018

Vuoden 2018 kesäkurssi pidetään 6.-10.6.2018. Paikka ja muut tarkemmat tiedot julkistetaan tällä sivulla sekä Lauluakatemian Facebook-sivulla kuluvan kevään aikana.

Pami karvonen.

Pami karvonen.


Oopperalaulaja Juha Uusitalon ja
pianisti Pami Karvosen mestarikurssi helmikuussa

Lauluakatemian uuden logon suunnitteli kuvataiteilija mari sarviaho.

Lauluakatemian uuden logon suunnitteli kuvataiteilija mari sarviaho.


Juha uusitalo.

Juha uusitalo.

Ympäri vuoden laulukursseja ja konsertteja järjestävän Lauluakatemian taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Juha Uusitalo pitää kurssin laulun opiskelijoille ja harrastajille 2.-4. helmikuuta 2018 Siuntiossa. Kurssi koostuu henkilökohtaisesta musiikin ja laulun opetuksesta, josta Uusitalo vastaa yhdessä pianisti Pami Karvosen kanssa. Kurssin pääpaino on suomalaisissa lauluissa ja aarioissa. Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 22.1.2018.

– Lauluakatemian tavoitteena on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä. Vapaa laulu on oma henkilökohtainen tavoitteeni, jota kohti haluan ohjata myös oppilaitani, Juha Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo myös, että laulaessa on aina ennen muuta kerrottava tarina, joka vaatii laulajalta heittäytymistä ja läsnäoloa.

– Säveltäjä Giuseppe Verdin mukaan ylimpänä on aina sana. Aito läsnäolo, heittäytyminen, synnyttää karismaa, joka auttaa kerrottavan tarinan esittämisessä.

Uusitalo valittiin Lauluakatemian uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kesäkuussa 2017. Hän on toiminut Lauluakatemian mestarikurssien opettajana vuodesta 2016. Aikaisemmin taiteellisena johtajana toimi oopperalaulaja, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, joka perusti Lauluakatemian yhdessä muusikko, pianisti Pami Karvosen kanssa kesäkuussa 2013.

Kurssin pianistina Pami Karvonen

Pami Karvonen. Kuva: Markku Honkala.

Pami Karvonen. Kuva: Markku Honkala.

Pami Karvonen on ensimmäinen länsimainen pianisti, joka on kutsuttu Hong Kongin kiinalaisen orkesterin solistiksi. Karvonen on vieraillut Kiinassa yhteensä seitsemällä konserttikiertueella. Vuonna 2018 hän esiintyy mm. Hong Kongissa Ravelin G-duurikonserton solistina. Vuonna 2016 Pami Karvoselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston apuraha Kaija Saariahon musiikin parissa tehtävään projektiin. Vuonna 2017 hänet palkittiin Pro Musica -säätiön apurahalla taiteellisesta työstään pianistina.

Sanan ja sävelen liitto ovat Karvosen intohimo. Suomi 100 -juhlavuonna Karvonen suunnitteli Arto Noraksen kutsumana Naantalin musiikkijuhlien Kultarannan ”Katso pohjoista taivasta” -konsertin ohjelmaa Jenni  Haukion runoantologian innoittamana. Konsertissa kuultiin mm. Johanna Rusanen-Kartanolle, Ville Rusaselle ja Pami Karvoselle omistetun Aulis Sallisen uuden teoksen kantaesitys.

KURSSI- JA ILMOITTAUTUMISTIEDOT

Kurssiaika 2.- 4.2.2018

Kurssipaikka Villa Anna, Siuntio

Hinta 355 euroa
Lasku lähetetään osallistumisvahvistuksen mukana

Kuvaus          
Henkilökohtaista opetusta 50 min/päivä. Kurssilaiset osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan toistensa tunneille. Opetus alkaa joka päivä klo 11.

Lisäksi Siuntio Laulaa ry:n (Lauluakatemia) jäsen voi tulla kurssin passiivioppilaaksi yhden päivän ajan ilmaiseksi. Muuten passiivioppilaan hinta on 40 euroa/päivä.

Kurssilla on kuusi aktiivioppilaspaikkaa. On myös mahdollista jakaa tuntinsa toisen oppilaan kanssa.

Kurssi painottuu suomalaiseen, suomenkieliseen lauluohjelmistoon.

Ilmoittautuminen
Sitovat ilmoittautumiset ma 22.1.2018 mennessä osoitteeseen: kurssit@lauluakatemia.com, puh. 040 3424 369/ puheenjohtaja Kauko Ollila.

Lisätietoja                 
Kurssilla on mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun.

Lauluakatemia järjestää tarvittaessa kuljetuksen Lohjan linja-autoaseman ja kurssipaikan välillä
(n. 4 km).

Majoitusmahdollisuuksia Siuntiossa ja Lohjalla:
Störsby Bed and Breakfast, Scandic Siuntio (Siuntion kylpylä), Hotelli Gasthaus, Lohja

TULEVAT KURSSIT

Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo järjestävät mestarikursseja lisäksi seuraavasti; merkitse kalenteriin:

 • Johanna Rusanen-Kartano: 9.-11.3.2018
 • Juha Uusitalo: 6.-8.4.2018
 • Johanna Rusanen-Kartano: 4.-6.5.2018

Vuoden 2018 kesäkurssi pidetään 6.-10.6.2018. Paikka ja muut tarkemmat tiedot julkistetaan tällä sivulla sekä Lauluakatemian Facebook-sivulla kuluvan vuoden aikana.


Sari pirttilahti

Sari pirttilahti

Passiivioppilaana laulutunnilla – laulua voi oppia myös kuuntelemalla

Idea laulun tai soiton opiskelusta passiivioppilaana perustuu mm. siihen, että kuunnellessa oma keskittyminen on vapaampi assosioimaan ja jälkikäteen kokeilemaan kuultua opetusta ja neuvoja. Mieleen saattaa jäädä enemmän ja toisenlaisia havaintoja, kuin opetukseen aktiivisesti osallistuessa.

– Kun kuuntelen omaa soittoani taltioinnilta, huomaan heti kaikki kohdat, joihin en ole tyytyväinen. Olo on ihmettelevä, sillä usein heti taltioinnin tekemisen jälkeen on ollut tunne siitä, että soitto sujui hyvin. Oma kokemus ei siis kerrokaan kaikkea ja siksi objektiivinen kuuntelu on tärkeää: se tuo soiton, ja laulun, aikana piiloon jäävät kehityksen paikat esiin. Urani merkittävimmät oppimisprosessit liittyvätkin pääsääntöisesti omiin kuuntelukokemuksiin. Ne liittyvät usein myös ryhmän yhteiseen keskusteluun musiikista oppimistilanteessa; annettuihin neuvoihin ja kommentteihin, kertoo toinen Siuntion Lauluakatemian perustajista muusikko, pianisti Pami Karvonen.

Kuunnellessa kaikki kanavat auki

Kellokoskelainen Sari Pirttilahti osallistui passiivioppilaana Siuntion Lauluakatemian Juha Uusitalon mestarikurssille lokakuussa.

– En ole aikaisemmin ollut täyspassiivioppilaana, joten tämä kokemus oli uusi. Aikaisemmin olen osallistunut studiomuotoiseen opetukseen, jossa valmistaudutaan omalla kappaleella/kappaleilla, mutta myös tarkoituksena olla paikalla koko ajan muiden oppilaiden ajalla, ja opetusta saa yksilösuoritusten ohella koko luokka. Niinhän oli toki tässäkin tapauksessa mahdollisuutena, jos valitsi olla paikalla myös muiden opetuksen ajalla.

Sarin mukaan passiivioppilaana saa hyvinkin paljon irti opetuksesta. Kokeilemaan ei pääse heti, mutta joskus asioiden hautuminen hetken auttaa.

– Kun pääsee "vain" kuuntelemaan, ei tarvitse jännittää omaa vuoroaan. Kun kaikki kanavat ovat auki, eikä osa huomiosta mene omaan osuuteen, tulee kuulleeksi monenlaisia asioita. Kaikkea ei välttämättä osaa itse heti hyödyntää, mutta toisaalta on tärkeää saada ajatusten siemeniä, joista  kasvaa myöhemmin jotain konkreettista.

Passiivioppilaista positiivista virtaa

Sarin mukaan passiivioppilaat ovat laulajille tukijoukko.

–  Jos itse sanon jotain kommenttia ääneen, pysyn positiivisen puolella - korjaava palaute on opettajan asia. Varmasti on niinkin, että kuuntelijat saattavat tuoda lisäjännitystä. Siksi onkin tarpeellista, että kuunteluoppilaista huokuu positiivinen virta oppilaaseen, joka jakaa omaa oppimisprosessiaan kanssamme.

Sarin muistikirjan sivut täyttyivät Juha Uusitalon kurssilla mukavasti. Tässä muutamia keskeisiä ajatuksia, jotka jäivät Sarille mieleen opetuksesta, ja jotka hän haluaa jakaa eteenpäin tätä kautta myös muille:

- Sanojen lausuminen parantaa ääntä

- Älä hätäile, älä kehitä ongelmia

- Tuota ääntä jatkuvasti - älä roiskaise

- Ei muodosteta  ääntä

- Laulun on tultava syvältä. Kerro tarina - silläkin uhalla, että ääni hajoaa

Sarin vinkki passiivioppilaaksi saapuvalle:

”Tule avoimin mielin, tule oppimaan. Annan uusien ajatusten tulla. Mieti, miten joku tietty asia sinun kohdallasi toimisi - miten sen toteuttaisit!”

Siuntion Lauluakatemian seuraava mestarikurssi Juha Uusitalon johdolla 15. – 17.12.2017. Lisätietoja: kurssit@lauluakatemia.com

 

 

 

 

 

 

 

kuva: kauko ollila.

kuva: kauko ollila.


Juha Uusitalon laulukurssi lokakuussaYmpäri vuoden laulukursseja ja konsertteja järjestävän Siuntion Lauluakatemian lukukausi 2017-2018 käynnistyy. Lauluakatemian taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Juha Uusitalo pitää kurssin laulun opiskelijoille ja harrastajille 13.-15. lokakuuta Hotelli Cumulus Resort Siuntion Lepopirtillä. Kurssi koostuu henkilökohtaisesta musiikin ja laulun opetuksesta, josta vastaa Uusitalo yhdessä kurssin pianisti Maritta Mannerin kanssa
.

– Lauluakatemian tavoitteena on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä, Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo, että laulaessa on aina ennen muuta kerrottava tarina, joka vaatii laulajalta heittäytymistä ja läsnäoloa.

– Säveltäjä Giuseppe Verdin mukaan ylimpänä on aina sana. Aito läsnäolo, heittäytyminen, synnyttää karismaa, joka auttaa kerrottavan tarinan esittämisessä.

Laulajan täytyy rakastaa ja haluta musiikkia

Uusitalo valittiin Lauluakatemian uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kesäkuussa 2017. Hän on toiminut Lauluakatemian mestarikurssien opettajana vuodesta 2016. Aikaisemmin taiteellisena johtajana toimi oopperalaulaja, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, joka perusti Lauluakatemian yhdessä muusikko, pianisti Pami Karvosen kanssa kesäkuussa 2013.

Uusitalon taiteellinen näkemys laulun opetuksessa nojaa musiikin rakastamiseen: muusikolle musiikki on ainoa auktoriteetti.

– Tähän ajatukseen olen joutunut nöyrtymään urallani uudestaan ja uudestaan: monesti äänenmuodostuksen tekniset ongelmat voidaan ratkaista rohkeudella heittäytyä musiikkiin. Vapaan äänen voi saavuttaa vain haluamalla musiikkia, Uusitalo sanoo.

Laaja-alainen pianisti Maritta Manner

Maritta Manner.

Maritta Manner.


Kurssin pianisti Maritta Manner työskentelee aktiivisesti pianistina. Hänet tunnetaan niin laulajien kuin muidenkin instrumentalistien kanssamusisoijana sekä säestäjänä (mm. Tampereen ammattikorkeakoulu), orkesterisoittajana (mm. Kaartin soittokunta, Tampere Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia, Helsinki Sinfonietta) ja teatteripianistina (mm. Tampereen työväen teatteri, Helsingin kaupunginteatteri). Hän voitti ensimmäisen sijan Helsinki Lied -kilpailussa 2105 tenori Juho Punkerin kanssa.

Ilmoittautuminen kurssille on avattu ja kurssille mahtuu kahdeksan oppilasta. Kurssin hinta on 355 euroa. Kurssi-ilmoittautumiset osoitteeseen: kurssit@lauluakatemia.com.

KURSSI- JA ILMOITTAUTUMISTIEDOT


Opettajat                            Juha Uusitalo ja Maritta Manner

Kurssiaika                          13. - 15.10.2017

Kurssipaikka                      Cumulus Resort Siuntion Lepopirtti, Lepopirtintie 80, Siuntio

Hinta                                  355 euroa. Lasku lähetetään osallistumisvahvistuksen mukana.

Kuvaus:
                              
Henkilökohtaista opetusta 50 min/päivä. Kurssilaiset osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan toistensa tunneille. Opetus alkaa joka päivä klo 11.00.

Lisäksi Siuntio Laulaa ry:n (Lauluakatemian) jäsen voi tulla kurssin passiivioppilaaksi yhden päivän ajan ilmaiseksi. Muuten passiivioppilaan hinta on 40 euroa/päivä.

Kurssilla on kahdeksan aktiivioppilaspaikkaa. On myös mahdollista jakaa tuntinsa toisen oppilaan kanssa.

Ilmoittautuminen:
             
Sitovat ilmoittautumiset 30.9.2017 mennessä osoitteeseen: kurssit@lauluakatemia.com,
puh. 040 3424 369/ pj. Kauko Ollila.

Lisätietoja:
            
       
Ruokailumahdollisuus: Cumulus Resort Siuntion ravintola
Majoitusmahdollisuuksia Siuntiossa ja lähialueilla:
Störsby Bed and Breakfast, Cumulus Resort Siuntio & Hotelli Gasthaus, Lohja

TULEVAT KURSSIT

Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo järjestävät mestarikursseja lisäksi seuraavasti; merkitse kalenteriin:

 • Juha Uusitalo: 15.-17.12.2017
 • Juha Uusitalo: 2.-4.2.2018
 • Johanna Rusanen-Kartano: 9.-11.3.2018
 • Juha Uusitalo: 6.-8.4.2018
 • Johanna Rusanen-Kartano: 4.-6.5.2018
   

Vuoden 2018 kesäkurssi pidetään 6.-10.6.2018. Paikka ja muut tarkemmat tiedot julkistetaan tässä sivulla sekä Siuntion Lauluakatemian Facebook-sivulla kuluvan vuoden aikana.

 


SIBELIUS 109 -kirja
Verdin sanoin: "Ensin tulee teksti."

Siuntion Lauluakatemian toisen perustajan, muusikko Pami Karvosen vuonna 2015 toteuttaman Sibelius 109 -konserttisarjan käsiohjelmakirja sisältää kaikkien Sibeliuksen laulujen käännökset suomeksi. Kirjan avulla saa kokonaiskuvan Sibeliuksen laulujen runoudesta ja suuren avun laulujen omaksumiseksi.

Kirjasta löytyvät myös Sibelius-artikkelit mm. kapellimestari, tutkija Erkki Pulliselta ja kirjailija, toimittaja Hannu-Ilari Lampilalta. Sibeliusta ja hänen musiikkinsa vaikutuksia kauniisti elävöittävän kirjan hinta on 20 euroa + postituskulut ja sitä voi tilata sähköpostitse osoitteesta: kurssit@lauluakatemia.com.

 

RAKKAUDESTA MUSIIKKIIN
Uusi hallitus esittäytyy

Hei!

Siuntion Lauluakatemian toimintavuoden suunnittelu on käynnistynyt ja paljon mukavaa uutta luvassa! Kuvassa Siuntio Laulaa Ry:n uusi hallitus, joka vastaa tulevan opetuksen ja kurssien organisoinnista.

Siuntion lauluakatemian hallitus

Siuntion lauluakatemian hallitus

Uuden taiteellisen johtajamme Juha Uusitalon mukaan Lauluakatemian tavoitteena on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä.

Hyvää syksyä ja pysykäähän kanavalla, sillä kerromme täällä tulevista kursseista ja konserteista! 

Kuvassa:

Keskellä: oopperalaulaja Juha Uusitalo, taiteellinen johtaja

Oikealla ylhäällä: oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano, Siuntion Lauluakatemian perustaja

Oikealla keskellä: muusikko, pianisti Pami Karvonen, Siuntion Lauluakatemian perustaja

Oikealla alhaalla: viestinnän asiantuntija, Nina Alivirta, varapuheenjohtaja

Keskellä alhaalla: Minna Blom

Vasemmalla alhaalla: toimittaja Kauko Ollila, puheenjohtaja


Oopperalaulaja Juha Uusitalosta Lauluakatemian taiteellinen johtaja


Oopperalaulaja Juha Uusitalo on valittu Siuntiossa vuosittain järjestettävän korkeatasoisen laulukurssitapahtuman Lauluakatemian uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän on toiminut Lauluakatemian mestarikurssien opettajana vuodesta 2016. Tähän asti taiteellisena johtajana on toiminut oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano, joka perusti Lauluakatemian yhdessä muusikko, konserttipianisti Pami Karvosen kanssa kesäkuussa 2013.

Juha uusitalo. Kuva: kauko ollila.

Juha uusitalo. Kuva: kauko ollila.

Tapahtumaa järjestävän Siuntio Laulaa Ry:n vaalikokouksessa 8.6.2017 valittiin myös uusi hallitus. Hallituksen muita jäseniä Juha Uusitalon lisäksi ovat Kauko Ollila (puheenjohtaja), Johanna Rusanen-Kartano, Pami Karvonen, Minna Blom ja Nina Alivirta.

Uusitalo suhtautuu uuteen tehtäväänsä suurella innolla ja hänen taiteellinen näkemyksensä laulun opetuksessa nojaa musiikin rakastamiseen: muusikolle musiikki on ainoa auktoriteetti.

– Tähän ajatukseen olen joutunut nöyrtymään urallani uudestaan ja uudestaan: monesti äänenmuodostuksen tekniset ongelmat voidaan ratkaista rohkeudella heittäytyä musiikkiin. Vapaan äänen voi saavuttaa vain haluamalla musiikkia, Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo myös, että laulaessa on aina ennen muuta kerrottava tarina, joka sekin vaatii laulajalta heittäytymistä ja läsnäoloa.

–  Säveltäjä Giuseppe Verdin mukaan ylimpänä on aina sana. Toki kaiken takana on pitkäjänteinen harjoittelu, jotta vapaasti soiva, koskettava musiikki välittyisi esittäjästä. Aito läsnäolo, heittäytyminen, synnyttää karismaa, joka auttaa kerrottavan tarinan esittämisessä.

Lauluakatemian tavoitteena Uusitalon mukaan on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä.

Lisätiedot:

Kauko Ollila
puheenjohtaja
Siuntio Laulaa Ry.
p. 040 3424369

Siuntio Laulaa Ry - Lauluakatemia

Siuntio Laulaa Ry:n järjestämän Lauluakatemian tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää akustista lauluharrastusta sekä edistää ja tukea laulumusiikkitoiminnan kehitystä Suomessa. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan pääasiallisesti järjestämällä kursseja,  koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, konsertteja, harjoittamalla julkaisutoimintaa sekä tekemällä yhteistyötä muiden klassisen laulun toimijoiden kanssa.


 

Tervetuloa Laulukatemian kurssipäiville 7. - 11.6.2017!

Lauluakatemian kurssipäivät ovat tehty seurattaviksi ja nautittaviksi. Kaikille laulumusiikista kiinnostuneille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus sukeltaa keskelle kauneinta laulumaailmaa.

Yli kaksikymmentä akatemian laulajaa muuttaa Siuntion Kylpylän, eli Cumulus Resort Siuntion, laulun kehdoksi viiden päivän ajaksi. Tule kokemaan, miten ooppera-aariat kehittyvät suuria tunteita herättäviksi elämyksiksi. Kuinka herkkä lied saa muotonsa ja kyyneleen vierähtämään poskelle.

Kursseja voi seurata BackStage-passilla, joita voi ostaa hotellin vastaanotosta. Yhden päivän passi maksaa € 10,- ja koko kurssin ajan voimassaoleva € 45,-.

 


Italialaista ruokaa ja oopperaa

Tähän kannattaa hankkia illalliskortti ajoissa, niitä on rajoitettu määrä, soita 09 260 60670 tai laita viesti kurssit@lauluakatemia.com

Oopperaillallinen web.jpg